De Graven-Es

De Graven Es is een wijk in het noordwesten van de Nederlandse stad Oldenzaal. De wijk bevindt zich ten noordwesten van het centrum, waarvan het middels de provinciale rondweg gescheiden wordt.

Het grondgebied waarop de wijk gebouwd is behoorde oorspronkelijk voor een deel toe aan de gemeente Losser. Dit betreft het gedeelte langs de provinciale rondweg, dicht bij het stadscentrum van Oldenzaal. Ten behoeve van de naoorlogse uitbreiding van Oldenzaal werd dit gebied per 1 juli 1955 geannexeerd. De nieuwste bouwfasen worden gerealiseerd op grond welke tot 1 januari 2001 tot de gemeente Weerselo behoorden. Deze werden in het kader van de gemeentelijke herindeling van 2001 niet bij nieuwe gemeente Dinkelland gevoegd, maar werden omwille van uitbreidingsmogelijkheden bij de gemeente Oldenzaal gevoegd. Met de aanleg van de wijk is begonnen in de jaren 90, momenteel wordt de wijk nog altijd uitgebreid. De wijk is vernoemd naar de Bentheimergraven Esch, een es waarop de wijk gebouwd is.

De wijk is een nieuwbouwwijk met vooral eengezinswoningen. De straatnamen zijn vernoemd naar opera’s (Toscalaan, Aidalaan), geografische namen (Kretalaan, Normandiëlaan) en muziekinstrumenten. De straten in de nieuwste fasen zijn vernoemd naar ambachtelijke beroepen (Zadelmaker, Hoefsmid) en erven die zich vroeger op de plaats van de wijk bevonden (Erve Wolbert, Erve Broenink).

Tips? Mail ons! info@oogopoldenzaal.nl

Ons nieuws uit Oldenzaal rechtstreeks bij jou in Telegram? Word dan nu lid van het Telegram-kanaal van oogopoldenzaal!