Een stukje geschiedenis in de stadstuin: Jacob van Deventerpad

Oldenzaal – Sinds het einde van 2019 heeft Oldenzaal een openbare groene ontmoetingsplek in de binnenstad, de stadstuin. Dit zijn de tuinen van het Palthehuis, de tuin van Soer en de tuin rondom de Bombazijn. Wethouder Alida Renkema heeft vandaag de naam van het voet- en fietspad in de stadstuin onthuld, namelijk het ‘Jacob van Deventerpad’. Het pad is vernoemd naar de cartograaf Jacob van Deventer die Oldenzaal in de 16e eeuw in kaart bracht.

Door de tuinen van het Palthehuis, de tuin van Soer en de tuin rondom de Bombazijn met elkaar te verbinden, is er een mooie groene ontmoetingsplek in de binnenstad ontstaan en hebben de tuinen hun historische waarde teruggekregen. Op de plek van het aangelegde voet- en fietspad door de Stadstuin, liep zelfs in 1570 al een straatje. Dat is terug te zien op de kaart van Jacob van Deventer.

Jacob van Deventer bracht alle vestingsteden in kaart

Jacob van Deventer kreeg van Phillips II de prestigieuze opdracht om alle vestingsteden in de Nederlanden in kaart te brengen. Zijn kaarten en plattegronden zijn de eersten die als betrouwbaar gelden. De plattegrond van Oldenzaal, vermoedelijk uit 1570, geeft de stad weer aan het eind van de Middeleeuwen. Het stratenplan op de kaart is zeer nauwkeurig weergegeven. Binnen de vroegere poorten zien we nauwelijks een verandering ten opzichte van de huidige situatie; met deze oude kaart in de hand kan nog steeds de weg gevonden worden in de huidige binnenstad van Oldenzaal.

Het Jacob van Deventerpad
De toenmalige straatnaam is niet te achterhalen, als die er destijds al was. De projectgroep van de stadstuinen heeft het voorstel gedaan om de straat te vernoemen naar de cartograaf die de straat heeft vastgelegd. Het college heeft hiermee ingestemd. Wethouder Alida Renkema, cultuur en binnenstad: ‘Door de straat te vernoemen naar Jacob van Deventer, ontstaat er een verbinding met het verleden. Ik vind het mooi dat we op die manier de rijke geschiedenis van Oldenzaal eren en in leven houden.’. Vanaf nu heet het voet- en fietspad officieel het ‘Jacob van Deventerpad’.

(bron: Gemeente Oldenzaal)

Tips? Mail ons! info@oogopoldenzaal.nl

Ons nieuws uit Oldenzaal rechtstreeks bij jou in Telegram? Word dan nu lid van het Telegram-kanaal van oogopoldenzaal!