Extra investering voor groene schoolpleinen

Oldenzaal – De gemeente Oldenzaal wil het ombouwen van een schoolplein tot groen schoolplein graag stimuleren. Deze pleinen zorgen namelijk voor een speel- en leerlandschap: kinderen worden uitgedaagd om meer te bewegen en een school kan het plein toevoegen als onderdeel van het lesmateriaal. Daardoor kunnen kinderen in de praktijk leren hoe planten en insecten zich ontwikkelen. Als extra stimulans voor het aanleggen van groene schoolpleinen, stelt de gemeente een bijdrage van €10.000 per school beschikbaar.

Meer beweging voor kinderen tijdens en na schooltijd, bewegen tijdens het leren en een mooie groene plek waar ook de buurt na schooltijd gebruik van kan maken. Genoeg redenen om meer groene schoolpleinen te ontwikkelen. Scholen kunnen met het initiatief komen om een groen schoolplein te ontwikkelen. De buurt wordt door de school betrokken bij het vergroenen van het schoolplein. Wat gelijk zorgt voor meer verbinding tussen de school en de wijk.

Investeren in groene schoolpleinen

Een schoolplein ombouwen tot een groen schoolplein vraagt al gauw een investering van enkele tienduizenden euro’s. De scholen zijn verantwoordelijk voor deze investering, onder meer via provinciale en lokale subsidies. De gemeente helpt mee in dit proces van vergroenen. Om scholen extra te stimuleren, komen scholen met een goed plan in aanmerking voor een bijdrage vanuit de gemeente. Voor de komende 4 jaar heeft de gemeente €10.000 per school gereserveerd. Dit bedrag is per school in de afgelopen jaren opgebouwd uit gemeentelijke reserves voor buiten spelen.

De Leemstee gaat aan de slag

Eén van de scholen die al gebruik maakt van het budget vanuit de gemeente en bezig is met het vergroenen van het schoolplein is basisschool De Leemstee. Dit doen zij samen met Kinderopvang Columbus junior. Begin februari 2021 gaat hier de schop in de grond (onder voorbehoud van eventuele coronamaatregelen). Daarnaast zijn de basisscholen de Nutsschool en de Bongerd ook actief bezig met plannen voor het vergroenen van hun schoolpleinen. Hopelijk volgen er meerdere groene schoolpleinen!

(bron: Gemeente Oldenzaal)

Tips? Mail ons! info@oogopoldenzaal.nl

Ons nieuws uit Oldenzaal rechtstreeks bij jou in Telegram? Word dan nu lid van het Telegram-kanaal van oogopoldenzaal!