Gemeente Oldenzaal ondersteunt jongeren door aanbod maatschappelijke diensttijd

Oldenzaal – Van jongeren, met jongeren en voor jongeren. Dat is de insteek van 6 Twentse gemeenten en organisatoren FC Noaber en FC Twente – Scoren in de Wijk. Jongeren kunnen een breed scala aan activiteiten ondernemen, in de vorm van vrijwilligerswerk (tegen een kleine vergoeding) bij sportverenigingen, welzijns- en zorginstellingen en basisscholen.

Wethouder Rob Christenhusz (Jeugd en Onderwijs): “We zien dit project als een mooie kans om in deze moeilijke tijd, waarin veel stil ligt of heeft gelegen, samen met jongeren activiteiten op te zetten. Oldenzaalse jongeren kunnen zichzelf ontwikkelen en met het organiseren van diverse activiteiten ook een ander helpen. Dit past erg goed bij ons, want samen zijn we Oldenzaal!”

Doen wat je leuk vindt
Jongeren in de leeftijd van 14 tot en met 27 jaar kunnen 8 weken lang een activiteit doen van in totaal 32 uur. Zij kunnen hiermee hun horizon verbreden, hun CV aanvullen met vrijwilligerswerk, én iets goeds doen voor een ander. Jongeren ontvangen een vrijwilligersvergoeding per uur, de hoogte is afhankelijk van hun leeftijd. Bovendien krijgen de jongeren begeleiding en een online training in klantgerichtheid, samenwerken en toewerken naar een resultaat.

Keuze uit meerdere activiteiten
Jongeren hebben de keuze uit meerdere activiteiten:

1. Bijles geven aan basisschoolkinderen;
2. Digitale vaardigheidstraining geven aan oudere mensen;
3. Hulp krijgen bij hun studiekeuze via bellen of chatten;
4. Vlogs of podcasts maken voor organisaties;
5. Helpen met social media in organisaties (bijvoorbeeld door social media van
verenigingen op te pimpen);
6. Opzetten van een luister- en chatlijn voor kinderen;
7. Organiseren van sportactiviteiten, zoals een voetbal- of volleybaltoernooi
tussen de 6 Twentse gemeenten;
8. Organiseren van 1-op-1 sportbijlessen in het kader van topsport;
9. Collectes lopen in een sportief, sociaal maatschappelijk jasje.

De negatieve gevolgen van corona tegengaan
Deze activiteiten helpen jongeren uit een isolement te komen en zich nuttig te voelen. Ook helpt het bijvoorbeeld middelbare scholieren die geen stage hebben kunnen lopen in coronatijd. De maatschappelijke diensttijd telt dan als stage.

Gezamenlijke subsidieaanvraag
De subsidieaanvraag ‘maatschappelijke diensttijd’ is gedaan door 6 Twentse gemeenten en de organisatoren FC Noaber en FC Twente-Scoren in de Wijk. Het Rijk heeft deze aanvraag toegekend.
Hiervoor is per gemeente €44.689 beschikbaar gesteld.

Informatie over aanmelden
Alle informatie over de maatschappelijke diensttijd, ook wel Noaberdeal Ligt genoemd, is te vinden op www.fcnoaber.nl. Via deze website kunnen zowel jongeren als verenigingen en instellingen zich aanmelden.

(bron: Gemeente Oldenzaal)

Tips? Mail ons! info@oogopoldenzaal.nl

Ons nieuws uit Oldenzaal rechtstreeks bij jou in Telegram? Word dan nu lid van het Telegram-kanaal van oogopoldenzaal!