Kanonskogel in Oldenzaal krijgt nieuwe plek


Deze ‘zware jongen’ kreeg vandaag een nieuwe plek in Park 1862.
De kanonskogel werd in 2015 opgegraven bij rioolwerkzaamheden in Bentheimerstraat, vlakbij het park.

Opzichter Sven Mulder heeft de kogel destijds gevonden, vandaag hebben Sven en wethouder Evelien Zinkweg-Ankone de kogel vastgemetseld in een muur in het park. Wethouder Evelien Zinkweg: “Nu is de kogel zichtbaar voor alle Oldenzalers, vlakbij de plek waar hij is opgegraven. Bij de kogel hoort een mooi verhaal over het verleden van Oldenzaal. Die verhalen willen we blijven vertellen, zodat ze blijven leven.”

Bijzonder van deze kogel is het gewicht: 36 pond, met een omtrek van ruim 17 cm. Dat is een bijzonder zware, grote kogel. Waarschijnlijk is het een kogel van een kanon dat op één van de bastions van de vesting Oldenzaal heeft gestaan. Rond 1605 lag het dichtst bijgelegen bastion op ongeveer 200 meter van plek waar de kogel gevonden is.

Uit onderzoek is gebleken dat de kogel waarschijnlijk vanuit de vesting op belegeraars is geschoten (de stad uit dus). Onderzoekers verbazen zich over de afstand tussen bastion en de vindplek: 200 meter vanaf het bastion is voor zo’n kanon niet zo ver. Misschien was het een mislukt schot? De kogel kan ook geschoten zijn vanaf één van de andere, verder afgelegen bastions.

Op de muur, naast de kogel, komt nog een bordje met tekst en uitleg.

(bron: Gemeente Oldenzaal)

Tips? Mail ons! info@oogopoldenzaal.nl

Ons nieuws uit Oldenzaal rechtstreeks bij jou in Telegram? Word dan nu lid van het Telegram-kanaal van oogopoldenzaal!