Oldenzaal, het Pompeï van Twente?

Oldenzaal – Archeologen van Laagland Archeologie hebben vanmiddag hoogstwaarschijnlijk een deel van de oude Deurninger stadspoort in Oldenzaal ontdekt. Een poort die stamt uit de middeleeuwen.

Bij het verleggen van kabels en leidingen aan de Deurningerstraat is waarschijnlijk de oude fundering van de stadspoort opgegraven. Volgens archeologiebureau Laagland Archeologie is een deel van wat hoogstwaarschijnlijk eeuwen geleden de Deurningerpoort was, blootgelegd.

Rijke Oldenzaalse geschiedenis
Een bijzondere vondst volgens archeoloog Thomas Spitzers: “Oldenzaal lijkt een beetje het Pompeï van Twente te worden. De rijke historie van de stad zit wat dit betreft voornamelijk onder de grond, en wordt nu blootgelegd”. Nadat Oldenzaal in de dertiende eeuw stadsrechten kreeg, werd de stad ommuurd. In de Tachtigjarige Oorlog was Oldenzaal een vesting die beurtelings in Staatse en Spaanse handen viel. Burgemeester Patrick Welman nam meteen een kijkje bij de opgravingen en was opgetogen: “Een geweldige ontdekking. We hebben niets tastbaars meer van de stadsmuren en stadspoorten, dus dit is een geweldige vondst.” Ook wethouder van cultuur Alida Renkema is enthousiast over deze ontdekking.

Ontwikkeling Oldenzaal door de eeuwen heen
Van de oude stadsmuren en stadspoorten restte slechts één foto, meer niet. Daar is nu dus verandering in gekomen. We weten nog steeds niet precies wanneer de muur is gebouwd. Deze informatie is belangrijk om te bepalen hoe Oldenzaal zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld.

Van de poort is nu nog niet veel zichtbaar. Maar in mei van dit jaar wordt de Deurningerstraat helemaal opengebroken (aanleg nieuw riool). Dan kan er verder archeologisch onderzoek worden verricht en de rijke geschiedenis van Oldenzaal worden ontdekt.

(bron: Gemeente Oldenzaal)

Tips? Mail ons! info@oogopoldenzaal.nl

Ons nieuws uit Oldenzaal rechtstreeks bij jou in Telegram? Word dan nu lid van het Telegram-kanaal van oogopoldenzaal!