Oldenzaal viert 75 jaar vrijheid!


Oldenzaal – Op 2 april 2020 is het 75 jaar geleden dat Oldenzaal bevrijd is. In dit jubileumjaar wil Oldenzaal extra activiteiten organiseren om deze bevrijding te vieren en slachtoffers te herdenken. Het lokale Comité Nationale feest- en gedenkdagen is al enige tijd bezig met de voorbereidingen voor het jubileumjaar 2020. De start is op 21 september 2019 met een Verhalendag in het stadhuis, georganiseerd door een speciale werkgroep. Ondermeer via een website en een lesprogramma worden de Oldenzaalse verhalen over de oorlogstijd gedeeld en vastgelegd voor de toekomst.

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om voor te stellen aan de raad om eenmalig een bedrag van € 15.000 beschikbaar te stellen aan het Oldenzaalse Comité Nationale feest- en gedenkdagen voor de organisatie van extra activiteiten in het jubileumjaar ‘75 jaar Vrijheid in Oldenzaal’. Dit voorlopige programma bestaat uit diverse exposities, concerten en natuurlijk herdenkingsbijeenkomsten. Het college wil de uitvoering van het programma graag ondersteunen. “Wij vinden het van belang dat iedereen zich bewust is van de waarden als vrede, vrijheid, democratie en (rechts)gelijkheid,” zegt burgemeester Patrick Welman. “Daarom willen we zoveel mogelijk mensen laten deelnemen aan onderdelen van het Oldenzaalse programma 75 jaar vrijheid in 2020.” Naast het beschikbaar stellen van subsidie ondersteunt de gemeente het comité bij het aanschrijven van externe fondsen en subsidies bijvoorbeeld bij de provincie Overijssel en het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg. Het comité bestaat uit een aantal betrokken vrijwilligers onder andere van de stichting Oranjefeesten Oldenzaal en de stichting Veteranen Oldenzaal en de gemeente Oldenzaal.

Verhalendag op 21 september 2019: een oorlogsverhaal in Oldenzaal (het liefst met materiaal)

Er zijn veel manieren om het stokje door te geven. Henk Winkelhuis van de werkgroep: “Een manier om het stokje door te geven is door verhalen te vertellen van “gewone Oldenzalers” in de Tweede Wereldoorlog. We zijn al een aantal maanden met een enthousiaste werkgroep bezig om verhalen te verzamelen. Maar ongetwijfeld zijn er nog veel verhalen die nog verteld zouden moeten worden. We nodigen alle Oldenzalers uit om die verhalen te komen vertellen!”

Op korte termijn organiseert de werkgroep, in samenwerking met het Comité Nationale Feest- en Gedenkdagen, de bibliotheek en het Palthehuis, op zaterdag 21 september a.s. van 10.00 – 13.00 uur een verhalendag in het stadhuis.

Onder het motto ‘Een oorlogsverhaal in Oldenzaal (het liefst met materiaal)’ krijgen mensen de gelegenheid hun verhaal te vertellen. In de trouwzaal van het stadhuis zal een camera worden opgesteld. Daar kunnen mensen desgewenst ook hun verhaal voor de camera vertellen.

Het verhaal van belevenissen van hun vader, hun moeder, hun opa, hun oma, een broer, een zus, een buurman of buurvrouw in Oldenzaal in de Tweede Wereldoorlog. Een verhaal dat verteld moet worden en bewaard moet blijven. Het liefst al vastgelegd op schrift of met materiaal. Dat kan bijvoorbeeld een foto zijn. Maar ook zonder foto of zonder “papier” is iedereen uiteraard van harte welkom om zijn of haar verhaal te vertellen. In de hal van het stadhuis zullen die zaterdag “schrijvers” luisteren en schrijven. Later zullen zij het verhaal verder uitwerken. Vervolgens zal het na goedkeuring door de verteller en een historische check digitaal worden vastgelegd op een speciale website.

Mensen die hun verhaal niet op 21 september 2019 kunnen vertellen, kunnen contact opnemen met Maartje Kamp (Maartje.Kamp@bibliotheekoldenzaal.nl of 0541-512516) van de Oldenzaalse bibliotheek. Zij zal verzorgen dat u op een ander moment uw verhaal kunt delen.

Verhalen doorgeven

De 10 meest aansprekende Oldenzaalse oorlogsverhalen zullen worden herschreven voor leerlingen van de bovenbouw van het basisonderwijs, zodat deze verhalen nog beter leesbaar zijn voor deze jeugdige lezers. Daarnaast zullen medewerkers van het Palthehuis van 5 van deze verhalen lesbrieven maken. Ook de digitaal opgeslagen verhalen kunnen door basisscholen én voortgezet onderwijs gebruikt worden om leerlingen met het thema vrijheid te laten werken.

Het verzamelen en doorgeven van de Oldenzaalse oorlogsverhalen is een manier om stil te staan bij het vieren van 75 jaar vrijheid in Oldenzaal. Daarnaast is het één van de manieren waarop wij de komende jaren het stokje van vrijheid door gaan geven aan onze jeugd.

Programma in ontwikkeling

Bij de opzet van het verdere activiteitenprogramma voor 2020 wil het comité graag een verbinding maken tussen het verleden, heden en de toekomst. Naast het jaarlijkse programma zoals de Dodenherdenking en de Veteranendag worden er extra activiteiten georganiseerd om de boodschap van vrijheid over te dragen. Hierbij is extra aandacht voor de veteranen en militairen die tegenwoordig nog strijden voor vrijheid ergens op de wereld. Samen met veel betrokken partijen waar onder het onderwijs en culturele instellingen wil het comité een programma samenstellen waarbij voor alle leeftijden iets interessants te doen is. Het programma is nog in ontwikkeling.

(bron: Gemeente Oldenzaal)

Tips? Mail ons! info@oogopoldenzaal.nl

Ons nieuws uit Oldenzaal rechtstreeks bij jou in Telegram? Word dan nu lid van het Telegram-kanaal van oogopoldenzaal!