Onderzoek naar klimaatverandering in Oldenzaal

Oldenzaal – De gemeente doet onderzoek naar de gevolgen van klimaatverandering in Oldenzaal. Inwoners kunnen hun mening geven en ervaringen delen door de vragenlijst in te vullen. Meepraten kan tot 31 mei op oldenzaal.nl/praatmee.

Het klimaat verandert, maar wat betekent dit voor Oldenzaal? Volgens het KNMI neemt de kans op wateroverlast, extreme droogte en hittestress toe. Ondanks alle maatregelen kunnen extreme regenbuien tot wateroverlast leiden en kan de gevoelstemperatuur tijdens hittegolven oplopen tot 46°C. Ook de kans op extreme droogte neemt toe, dit leidt niet alleen tot geel gras, maar heeft ook een negatief effect op onze waterkwaliteit en de natuur in en rondom beken en vijvers. Ook kan extreme droogte tot verzakkingen en scheuren van gebouwen leiden en is het van invloed op onze drinkwatervoorziening.

Klimaatgesprekken
De gemeente wil graag met inwoners in gesprek om de mogelijke toekomstige gevolgen van klimaatverandering te bespreken. Om te peilen hoe we er nu voor staan is de vragenlijst uitgezet. Inwoners wordt gevraagd in hoeverre zij wateroverlast, hittestress of extreme droogte ervaren; wat zij hiervan vinden; wat de rol van de gemeente volgens hen is en wat zij zelf kunnen en willen doen om dit tegen te gaan.

Praat mee!
Inwoners van Oldenzaal kunnen tot 31 mei via de website hun mening geven en ervaringen delen. Na de zomer hoopt de gemeente dat het mogelijk is om ook fysiek in gesprek te gaan met inwoners. Door het houden van enkele diepte-interviews krijgt ze nog meer inzicht in wat inwoners verwachten rondom ieders verantwoordelijkheden rondom klimaatverandering. “Dat was ons oorspronkelijke plan, vorig jaar al: persoonlijk met inwoners in gesprek. Corona gooide roet in het eten. Onze wens is nog dezelfde. Toch willen we niet langer wachten met dit onderzoek. Vandaar dat we nu eerst starten met een enquête” vertelt verantwoordelijk wethouder Evelien Zinkweg.

Global goals
In de gemeente Oldenzaal worden de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen (SDGs – Sustainable Deve-lopment Goals), simpelweg Global Goals van de Verenigde Naties omarmd en vertaald naar beleid en uitvoering. Dit onderzoek draagt bij aan Global Goal 14, klimaatactie, en helpt bewustzijn op het gebied van duurzaamheid te vergroten.

(bron: Gemeente Oldenzaal)
(foto: News United)

Tips? Mail ons! info@oogopoldenzaal.nl

Ons nieuws uit Oldenzaal rechtstreeks bij jou in Telegram? Word dan nu lid van het Telegram-kanaal van oogopoldenzaal!