Schoolkinderen herdenken op 1 april de bevrijding van Oldenzaal

Op 2 april 1945 is Oldenzaal bevrijd van de Duitse bezetter. Jaarlijks wordt op de begraafplaats aan de Hengelosestraat met groepen acht van de Oldenzaalse basisscholen een herdenking georganiseerd. Dit jaar zijn de kinderen van de basisscholen De Wendakker en De Maten bij de herdenking aanwezig, die op vrijdag 1 april wordt gehouden.

Het programma op vrijdag 1 april begint om 10.00 uur met een ceremonie. Na het hijsen van de bevrijdingsvlag wordt door burgemeester Patrick Welman een korte toespraak gehouden. Aansluitend volgt een rondgang langs de graven van gevallenen die actief betrokken zijn geweest bij de bevrijding van Oldenzaal. Ook de graven van de Oldenzaalse slachtoffers van de explosie op de Groote Markt tijdens het bevrijdingsfeest worden bezocht. Bij de graven van de Engelse en Canadese oorlogshelden wordt door een delegatie van de Stichting Veteranen Oldenzaal een erewacht gehouden en door de schoolkinderen worden bloemen achtergelaten. De kinderen van De Wendakker en De Maten gaan – na een moment van stilte – een aantal gedichten voorlezen. De ceremonie wordt afgesloten met het zingen van het Wilhelmus.

De herdenking op 1 april wordt georganiseerd door het Comité Nationale Feest- en Gedenkdagen Oldenzaal van de gemeente Oldenzaal. De ceremonie wordt dit jaar gehouden met de organiserende klassen van De Wendakker en De Maten en de medewerking van de Stichting Veteranen Oldenzaal.

(bron: Gemeente Oldenzaal)

Tips? Mail ons! info@oogopoldenzaal.nl

Ons nieuws uit Oldenzaal rechtstreeks bij jou in Telegram? Word dan nu lid van het Telegram-kanaal van oogopoldenzaal!