Uniek; Spons onder de rijbaan in Oldenzaal

Oldenzaal – Momenteel is de Gemeente Oldenzaal aan het werk in de Zuivelstraat. In deze straat zijn ze met iets unieks aan de slag om Oldenzaal voor te bereiden op de klimaatverandering.

Onder de rijbaan bouwen ze daar een soort spons (hemelwaterbuffer) die water kan opvangen. Ook wel een EcoBASE fundering.

Het regenwater dat op het wegdek valt komt in deze buffer. Het opgevangen water kan dan worden gebruikt om hittestress (extreme hitte) en uitdroging van de ondergrond tegen te gaan.

Het speciale aan deze spons onder de grond is dat deze is gemaakt van hergebruikt afval (de steenslag die vrijkomt bij een verbrandingsoven). In plaats van zand of grind te gebruiken, maken ze het afval schoon en zetten we het in als alternatief. Op de foto zie je hoe zo’n EcoBASE fundering eruit ziet.

Wethouder Evelien Zinkweg-Ankone over deze unieke werkwijze: ‘Ik ben trots op hoe we in Oldenzaal ons inzetten om de negatieve gevolgen van de klimaatverandering tegen te gaan. Op die manier blijven we zorgen voor een mooie en leefbare omgeving voor onze inwoners’.

(bron: Gemeente Oldenzaal)

Tips? Mail ons! info@oogopoldenzaal.nl

Ons nieuws uit Oldenzaal rechtstreeks bij jou in Telegram? Word dan nu lid van het Telegram-kanaal van oogopoldenzaal!