VV Oldenzaal

VV Oldenzaal is een Nederlands amateurvoetbalclub gevestigd in Oldenzaal en uitkomende in de Vierde klasse in het KNVB-district Oost (2018/19).De club speelde in de jaren 50 van de vorige eeuw enkele seizoenen betaald voetbal.

De oprichting
Op een maandagavond in mei 1914 kwamen enkele voetballiefhebbers samen die een voetbalclub wilden oprichten. Dat waren Bernard en Willem Bruins, Willem Hartkamp, Herman Tukkers, Hendrik Hommen, Jules Kaptein, Albert en Chris-Jan Kip, J. Peters, B. Visscher en H. Wilderink. Het kwam tot een oprichtingsvergadering, die plaatsvond op 24 mei 1914 in café Hazewinkel aan de Bentheimerstraat. Als naam werd gekozen “Spartaces”. De vermoedelijke bedenker hiervan was Jans Peters.

Het veld verkreeg men aan de Hengelosestraat. De eerste wedstrijd werd gespeeld tegen een andere Oldenzaalse voetbalclub, namelijk “OFC”. Met betrekking tot de bal die voor de ontmoeting aangeschaft moest worden, is een verhaal bekend dat het geld hiervoor bijeen gebracht werd door middel van een collecte onder de Oldenzaalse bevolking. Pas op de avond vlak voor de wedstrijd kon de bal worden gekocht. Over de uitslag kan men kort zijn, “Spartaces” verloor met 8-0. Er was een veld en men speelde regelmatig vriendschappelijke wedstrijden, maar dat was natuurlijk niet voldoende. De beste optie was om competitievoetbal te gaan spelen. “Spartaces” meldde zich in 1916 aan bij de Twentsche Voetbalbond (TVB) en werd ingedeeld in de 3e klasse A.

De eerste competitiewedstrijd werd gespeeld op 8 oktober 1916. De tegenstander was Enschedese Boys 4 en het duel eindigde in een 3-0-overwinning voor Spartaces.

Naamswijziging
Om verwarring met de Rotterdamse voetbalclub “Sparta” te voorkomen moest de naam “Spartaces” worden gewijzigd. In het officiële orgaan van de T.V.B. van 24 oktober 1916 stond de volgende mededeling: ‘Verandering clubnaam: “Spartaces” uit Oldenzaal wordt “Oldenzaal”.

VV Oldenzaal kreeg, na eerst een veld aan de Hengelosestraat te hebben bespeeld, in augustus 1922 de beschikking over het legendarische veld “’t Heuveltje”, met de Brits-ogende tribune aan de Haerstraat.

Voor meer informatie kijk op vvoldenzaal.nl

Tips? Mail ons! info@oogopoldenzaal.nl

Ons nieuws uit Oldenzaal rechtstreeks bij jou in Telegram? Word dan nu lid van het Telegram-kanaal van oogopoldenzaal!